İşitme sorununuz mu var? Kulak çınlaması ile yaşamak zorunda mı kalıyorsunuz? Konuşulanları duyuyor ancak anlayamıyor musunuz? İşitme cihazı alım rehberimize hoş geldiniz.
İşitme cihazı, odyoloji (işitme) testleri sonucuna göre kişinin işitme özellikleri ölçülerek, işitme eşiklerine göre uygulanmalıdır. Cihazın ses gücünün derecesi ve teknik özellikleri işitme kaybına ve konuşmayı ayırt etme skoru’ na göre ayarlanır.
Desibel: Ses yüksekliği için kullanılan birimdir. Konuşma sesleri 50-65 desibel aralığındayken, gürültülü bir aracın sesi 100 desibel civarında, uçak sesi 120 desibel civarındadır.
Konuşmayı Ayırt Etme Yüzdesi: Kişinin duyduğu kelimelerin ne kadarını ayırt ettiğini ölçen testtir. Bu test, işitme uzmanları tarafından hastaya fonetik dengeli kelimeler söylenip tekrar etmesi istenerek yapılır. Bu kelimelerden ne kadarını tekrar edebildiği konuşmayı ne kadar ayırt ettiğini ölçer.
‘Duyuyorum ancak anlamıyorum’ diyen kişilerin sorunu konuşmayı ayırt etme skorlarının düşük olmasıdır.
Bu durumdaki kişilerin işitme cihazı kullanmaya hızlı bir şekilde başlaması gerekmektedir. Konuşmayı ayırt etme oranı azaldığı zaman, işitme sinirleri zarar görmüş demektir. Zarar gören işitme sinirlerinin hiçbir tedavisi yoktur. Ancak hasta cihaz kullanarak sinirlerinin zarar görmesini durdurabilmektedir. Bu sebeple işitme ve anlama kaybında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
İşitme Eşikleri: İşitme testinde sesler farklı frekanslar(hertz) ve farklı şiddetlerde (desibeller) aralığında hastanın kulağına gönderilir. Hasta duyduğu seslerde test odasındaki tuşa basar. Bu eşikleri belirlemenin amacı kişinin hangi frekanslarda kaybı olduğunu bulmaktır.
İşitme Kaybı: Kişinin belirli tonlarda(frekanslarda) gönderilen belirli şiddetlerdeki(desibel) seslerde yaşadığı kayıptır.