Çocukların gelişiminde işitme çok önemlidir. Çocuklarda işitme duyusu, sadece temel duyulardan birisi gibi düşünülmemelidir. Bebekler konuşmayı sesleri duyup taklit ederek öğrenmektedir. İşitme kaybı yaşayan bir bebek, konuşmayı öğrenmekte çok ciddi sorunlar yaşar.
Duyamayan veya az duyan bir çocuk, öğretmeninin ve arkadaşlarının dediklerini duyamadığı için hem okul başarısı düşecektir, hem de psikolojik olarak içine kapanık, depresif, sinirli bir yapıya sahip olabilecektir. Bu sebeplerden ötürü bebek ve çocuklarda işitme çok büyük öneme sahiptir.
İşitme kaybı sıklıkla zeka geriliği ile karıştırılır. İkisi birbirinden bağımsız olaylardır. Ancak kendini ifade edemeyen çocuklarda zeka geriliği olduğu düşünülebilir. Bu yüzden bebek ve çocukların işitme testleri mutlaka uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
– 0-4 ay arasında: Ses gelen tarafa gözler veya boyun hareketi yapar. Ani seslerden ve yüksek seslerden irkilme olabilir.
– 3-6 ay arasında: Seslere ilgi göstermeye ve değişik sesler çıkarmaya uğraşır. Sürekli sesini duyup tanıdığı kişilerin seslerini ayırt etmeye başlar.
– 6-12 ay arasında: ‘Anne’, ‘baba’, ‘dede’ gibi kelimeleri algılamaya başlar. ‘Bırak’ ‘ver’ ‘al’ gibi basit kelimeleri anlamaya ve yapmaya başlar. Mırıldanmaya benzer sesler çıkarır.
– 12-18 ay arasında: Yaklaşık 20- 30 kelimeyi söylemeye başlar. 50 civarı kelimeyi anlayabilir.
– 2 yaşında: Basit cümleler kurmaya başlar.
– 3-4 yaş arasında: Telaffuz, sözcükleri anlaması oldukça gelişir. Düzgün cümleler kurabilmeye başlar. İhtiyaçlarını konuşarak anlatabilir hale gelir.
Çocuğunuz, duyamadığı için iletişim kuramayacaktır. Yetişkinler sonradan işitme kaybı yaşadıkları için duyamadıklarını anlayabilmektedir ve çevresine bunu anlatabilmektedir. Çocuklar ise bu problemle doğdularsa neden bunu yaşadıklarını anlayamayacak ve bunu sinirlilik, hırçınlık gibi negatif duygularla belli etmeye çalışacaklardır.
– 0- 6 ay arasında bebeğiniz ani ve yüksek seslerde uyanmıyor, sesin geldiği yöne doğru bakmıyor, sesleri taklit etmeye çalışmıyorsa,
-12 ay arasında bebeğiniz konuşmaya benzer mırıltı sesleri çıkartmıyor, tanıdığı kişi veya eşyaların seslerine tepki göstermiyorsa,
– 1-2 yaş döneminde çocuğunuz televizyonu çok yakından veya yüksek sesli izlemek istiyor, birden fazla kez seslenince size cevap veriyorsa Lütfen bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurunuz. Uzman doktor muayene sonrasında sizi çocuklar için yapılan işitme testlerine yönlendirerek çocuğunuzun duymasını değerlendirebilir.
İşitme kaybı doğuştan veya sonradan edinilen olarak ikiye ayrılmaktadır. Yapılan istatistiklere göre yeni doğan her bin bebekten dördünde farklı derecelerde kalıcı işitme kaybı görülmektedir. Bu kayıpların bir kısmı kalıtsaldır. Ailenizde işitme kaybı yaşayan akrabalarınız varsa bebeğinizde işitme kaybı olabilmektedir. Sonradan edinilen işitme kaybı bebeklik veya çocukluk döneminde yaşanan travmalar, orta kulak iltihapları, yüksek veya ani seslere maruz kalma gibi sebeplerden ortaya çıkabilmektedir.
Orta kulak enfeksiyonları ve kulak akıntıları bebek ve çocuklarda çok sık görülmektedir. Bu hastalıklar, geçici veya kalıcı işitme kaybı yaratabilmektedir.
Çocuğunuz bu sıkıntıları çok sık yaşıyorsa lütfen bir Kulak Burun Boğaz uzmanı ile görüşünüz.